ΜΕΤΑTΡΟΠΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ ΤΑΣΗ (inverters)

Οι μετατροπείς συνεχής σε εναλλασσόμενη τάση χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Στους Μετατροπείς Τετραγώνου, στους Μετατροπείς Τροποποιημένου Ημίτονου και στους Μετατροπείς Καθαρού Ημίτονου.

Η διαφορά έχει να κάνει με την μορφή που έχει η εναλλασσόμενη τάση στην έξοδο του μετατροπέα.

* ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ *

Η έξοδος ενός Μετατροπέα Τετραγώνου είναι ένας τετραγωνικός παλμός συχνότητας των 50 Hz (όσο και η συχνότητα του δικτύου της ΔΕΗ). Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε είναι η έξοδος ενός τέτοιου μετατροπέα συχνότητας 50 Hz (περίοδος 20 msec). Με το πράσινο χρώμα. Με μπλε χρώμα βλέπουμε ένα καθαρό ημίτονο. Συγκριτικά με το καθαρό ημίτονο, ο τετραγωνικός παλμός δεν μοιάζουν, τόσο πολύ. Με έναν τέτοιο μετατροπέα δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε όλες τις συσκευές. Μπορούμε να τροφοδοτήσουμε λάμπες πυρακτώσεως και τις περισσότερες συσκευές που χρησιμοποιούν παλμοτροφοδοτικά (υπολογιστές, τηλεοράσεις κτλ). Δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε συσκευές που χρησιμοποιούν μετασχηματιστή για τον υποβιβασμό τάσης, κινητήρες, συσκευές που τα παλμοτροφοδοτικά του έχουν κάποιο “εξωτικό” σύστημα διόρθωσης του συντελεστή ισχύος.

* ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΗΜΙΤΟΝΟΥ *

Επειδή όπως είδαμε ο τετραγωνικός παλμός δεν μοιάζει τόσο πολύ με το καθαρό ημίτονο, έχουμε και την κατηγορία μετατροπέων τροποποιημένου ημίτονου. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε πως θα είναι η έξοδος ενός τέτοιου μετατροπέα συχνότητας 50 Hz (περίοδος 20 msec). Με με το πράσινο χρώμα. Με μπλε χρώμα βλέπουμε ένα καθαρό ημίτονο. Συγκριτικά με το τετραγωνικό παλμό, το τροποποιημένο ημίτονο μοιάζει περισσότερο με το καθαρό ημίτονο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη αρμονική παραμόρφωση. Όσον αφορά την τροφοδοσία συσκευών, ισχύουν πάνω κάτω ότι και για τους μετατροπείς τετραγώνου. Έχουμε όμως καλύτερη απόδοση και συμπεριφορά.

* ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΗΜΙΤΟΝΟΥ *

Οι μετατροπείς καθαρού ημίτονου, όπως φανερώνει και οι ονομασία τους παράγουν στην έξοδο καθαρό ημίτονο των 50 Hz. Όπως και η Δ.Ε.Η. στην πρίζα του καταναλωτή. Είναι ανώτερος των άλλων δύο και μπορεί να τροφοδοτήσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή μπαίνει σε πρίζα της Δ.Ε.Η. Η κατασκευή του είναι γενικά ποιο περίπλοκη από των άλλων δύο, και κοστίζει περισσότερο.

imitonio metatropeas

Σε Ενδιαφέρουν οι Υπηρεσίες Μας;

ΟΝΟΜΑ:
E-MAIL:

MHNYMA:

Τηλέφωνo: 
+306946777111

Έδρα: Λ. Καλυβίων 169, Λαγονήσι